Stormaktstiden

Stormaktstiden

Gustav II Adolf

Denna tid kallas stormaktstiden för att Sverige hade en stor krigsmakt.

De svenska kungarna ville vara en stormakt för att gud ville att dom skulle vara det. Kungen var väldigt trogen så därför löd dom vad gud tyckte.

År 1697 brann slottet 3 kronor ner det gjorde så att massa viktiga papper brann upp och det gjorde så att vi inte kunde få mer information.

Pappan till Gustav II Adolf var Karl IX. När Gustav II Adolf blev kung så var han bara 16 år det menas med att han inte var helt myndig.Eftersom Gustav Adolf inte var myndig så fick han alltid fråga riksdagen innan han gör något. Landshövdingarna Samlade in skatt från sitt län. Gustav Adolf Tog bort kloster skolorna och byggde nya skolor för dom rikare barnen som skulle bli affärsmän eller liknande. År 1636 så kom man på posten. Den var väldigt viktig för landshövdingen och regiringen för dom behövde brevväxla. Men det var bönder Som var brevbärare och det skulle gå fort att lämna över posten. Kungen nådde ut med information och liknande på söndagar när alla gick till kyrkan. Då hade han tidigare skickat ett brev till prästen och prästen berättar för alla som kommer till hans kyrka. Luis De Geer var en bankir och affärsman från Amsterdam  som kom till Sverige på 1620 talet. Kungen åkte till olika delar av Sverige och utnämner var tionde man mellan 18 och 40 till soldater. Folkbokföring är att prästen skriver ner alla som blir soldater för att om nån rymmer ska man kunna få tag i den ändå. Att vara legosoldat är när man jobbar med att Vara soldat utan att ha blivit tvingad till det.

Vasa skeppet

 

Gustav II Adolf ville bygga skeppet Vasa skeppet.För att det var ett fint skepp som kunde vara ute i krig men flottans uppgift var att skydda Sveriges kuster. Vasa användes också till att täppa igen fiendes hamnar så att inget fartyg åker ut i östersjön utan att betala tull till Sverige. Det var jätte fint och pyntat med färgglada färger och guld. Det var väldigt stort och hade många målade träfigurer på både aktern och fören och sidorna på båten.

Georg Dembowski.

Den första segelturen gick inte så bra för att det kom en hård vind mot Vasa skeppet och det forsade in vatten i kanonluckorna. Båten sjönk nästan direkt. Hon sjönk för att båten var felbyggd. Hon var felbyggd på det sätt att hon var för tung ovanför vattenytan. Det var ganska lätt att hitta vasa skeppet på botten. det var två killar som var och letade där dom trodde att hon var och släppte ner ett hemmagjort fiskespö typ och den hade ett hål i sig och när dom släppte ner den och sedan tog upp den så såg dom att det hade fastanat gammalt trä i hålet.

Trettioåriga kriget

 

Sverige och Tyskland var i krig. Tyskland var katoliker men Sverige var protostanter. Kungen Gustav II Adolf var med i kriget mest för att han ville att andra skulle vara rädda för Sverige och att han skulle få stor makt.Den 6 November 1632 Gör sig katolikerna och protostanterna sig redo för krig. Det var tidigt på morgonen och det var mycket dimmigt. Kungen Hade en Häst och han hade irrat iväg på katolikernas sida och där blevhan dödad direkt. Han hade tappat bort sig i dimman och ridit över till andra sidan där han blev dödad. Soldaterna var riktigt dumma dom kan man säga rensade bondgårdar på mat och våldtog många kvinnor. Dom Tog också många dyrbara smycken  och tavlor som vi har kvar idag. Sverige har inte bestämt och Sverige ska lämna tillbaka tavlorna till Tyskland.

Drottning Kristina

 

Gustav II Adolfs hade bara ett barn. Hon hette Kristina och när Gustav II Adolf dog så var Kristina bara 6 år. Kristina fick ta över makten. Men eftersom kristina var så ung så kunde inte hon ta hand om ett helt land själv så en gammal vän till kungen som hette Axel Oxenstirena fick hjälpa till tills kristina var myndig. Sverige var fortfarande med i det 30 åriga kriget och Sverige Behövde fler officerare och därför var Kristina snäll mot Adelsmännen. Kristina var Väldigt duktig på olika språk och kunde fler stycken språk. Kristina gifte sig aldrig och fick inga barn. Hon utsåg sin kusin Gustav Adolf till kung och avgick som drottning. I hemlighet hade kristina valt att bli katolik. År 1654 lämnade Kristina Sverige och levde resten av sitt liv i rom.

En olikhet mellan idag och förr i tiden är att kungen och drottningen inte bestämmer. Jag tycker det är bättre nu för att idag har vi det inte så att om man är rik ger man inte dom pengar utan man ger dom fattiga pengar som behöver dom mer.

Skåne blir svenskt

När Karl x Gustav var i polen och krigade anföll Danmark Sverige. Då gick karl med sin arme och anföll Danmark. Den danske kungen trodde att det skulle ta lång tid innan dom kom till Danmark.

Karl Gustav gick över isen med sina soldater. Danskarna var rädda Svenskarna kunde göra Danmark svensk.

 

Danmarks kunga var feg och bad om fred. Men om det skulle vara fred så skulle vår kung få Skåne och några fler landskap.

 

Danskarna hade förlorat många delar av sitt land.

1676 var danskarna nära att ta över Skåne men den danska armen flydde.

Danmark vann ingenting i kriget.

Soldaterna var dumma mot bönderna och därför tyckte bönderna från Danmark illa om Svenskarna. Då gjorde dom uppror. Många böcker har skrivits om snapphanarna. Dom skogsbönder som var danska hjälpte Danmark i ett krig. Snapphanarna brukade ta mat och vapen och pengar i bakhåll.

 

Dom som bodde i dom delarna som var Danmarks innan var nu svenskar. Dem skulle lyda svenska kungen nu. Alla var tvungna att kunna svenska. Dom föräldrar som inte lärde sina barn svenska straffades.

 

Karl den elfte

Karl den elfte var liten så förmyndarregeringen fick ta hand om makten tills han blev myndig. Förmyndarregeringen bestod av adelsmän. Adelsmännen gav sig själva mycket rikedomar och mark.

 

När karl blev myndig så så gav han dom hög böter. Alla adelsmän fick lämna tillbaka allt dom hade tagit. Kungen räddade sitt land från en ekonomisk katastrof.

 

Adeln förlorade mycket makt men kungen fick mycket makt. Kungen Karl hade som valspråk “Herren är min beskyddare”.

 

Fred ville kungen ha. Men han visste att han måste ha en stor arme för att rycka in snabbt. Varje by skulle ha ett soldattorp. Där skulle en soldat försörja sig och sin familj.

 

Kungen jobbade nästan hela tiden och krävde mycket av statens tjänst. Alla var tvungna att vara sparsamma men statens pengar.

Kungen red runt i en grå kappa och kollade hur skötsamma bönderna var. Kungen kallas också för gråkappan.

 

Bönderna gillade Gråkappan för att han var hård mot adelsmännen. Karl dog 1697 41 år gammal. Han var en bra kung han hade fått fred i landet. Kungen drabbades av missväxt och hungersnöd.

Kristendomen blandat med häxjakt och Karl den XII

Kyrkan blev strängare för att prästerna skulle säga kyrkans och statens lager och regler var. Alla andra som trodde på en annan region fick inte bo i Sverige. Det fanns skolor där klockaren lärde barnen att läsa. Klockaren var prästens medhjälpare. Bönderna tyckte att det var onödigt att barnen skulle lära sig läsa för att dom ägde inga böcker. Dom hade också sysslor att göra hemma. Men kungen sa att alla skulle kunna läsa Katesaden. Alla vuxna skulle också kunna alla svar. Prästerna gick till varje gård för att kolla om dom vuxna i stugan kunde alla svar. Prästen bestämmer över kyrkan och är som en polis. Kungen hade bestämt att prästen fick vara så mot bönderna. Prästen fick lov att döma folket om man var gravid och inte gift. Men prästen skickade tjuvar och mördare till tinget. Straffen var lika hårda som på medeltiden.

 

Det fanns kloka kvinnor som kunde mycket om örter och växter.

Dom kloka kvinnorna blev ofta anklagade för att var häxor om skörden gick dåligt eller om en ko dog. 200 kloka kvinnor (häxor) blev dömda till döden. Bönderna sa att dom hade sett kvinnan på en flygande kvast och att hon ibland kunde ha ett barn men sig. Barnen sa att dom hade lurats att åka till djävulens slott som heter blåkulla. Barnen sa att Djävulen hade fest hela natten och hånade Gud och Jesus. Dom kloka kvinnorna blev misshandlade tills dom erkände att dom var häxor. Dom var ju egentligen inte häxor men dom vart tvungna att ljuga. Sen så halshöggs dom och brändes på bål. Men sen kom kloka präster och vetenskapsmän och satte stop på häxjakterna. För att kvinnorna hade blivit anklagade för att alla andra ljög om att hon var en häxa. Och barnen som hade varit i blåkulla vart nog tvungna av sina föräldrar att ljuga. Men i Europa så fortsatte man att halshugga och bränna häxor på bål.

2 reaktion på “Stormaktstiden

  1. Stjärna: Du har stor bokstav och punkt.
    Stjärna: Du har mycket fakta.
    Önskan: Titta igenom din text för det finns många fel T.E.X att efter punkten kommer det en bokstav. Vasa skeppet.För… Du har även fakta fel och det blir lite osammanhängande när du byter från ett ämne till ett annat utan stycke indelning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>